maandag 20 mei 2013

Dag 7



Afstuderen

Drie eisen voor het afstuderen:
  • Kiezen uit twee specialisaties, bestaande uit: digitale borden, beeld en geluid, mediawijsheid, presenteren/publiceren, mobile devices en social media.
  • Je blog; via je blog maak je je leerproces inzichtelijk. Uit de procesbeschrijving blijkt welke argumenten hebben geleid tot het kiezen voor de twee specialisaties en de keuze voor het masterpiece. In je blog moet terugkomen: Persoonlijk ontwikkelproces, professioneel  proces, beeld, geluid
  • Masterpiece: Je toont aan dat je een diepgaande verandering hebt bewerkstelligd in je onderwijs aangaande het gebruik van moderne media. Uitgangspunt hiervoor is je eigen startsituatie. Je begint vanuit een probleemstelling. Je kiest een onderzoeksvraag of onbeantwoorde vraag en sluit af met een conclusie of aanbeveling. Alles moet theoretisch verantwoord worden en er moet constant een koppeling tussen de theorie en praktijk plaatsvinden.


Stappenplan

Wat moet erin?Hoe begin ik?
-    Onderwerp bepalen (brainstorm, belangrijke details/aandachtspunten)
-    Bepalen onderzoeksvraag (onbeantwoorde vraag of probleemstelling, wat is interessant?, onderzoeksvraag moet je kunnen beantwoorden vanuit theorie. Onderzoek leid tot antwoord probleemstelling.
Boek: onderzoeksmethoden, wat is onderzoek?
-    Theoretisch onderbouwing van plan van aanpak (constructivisme, bronnen APA verwijzingen en literatuurlijst, online bron – beschikbaar)
praktijkopdrachten
Uitvoering in de praktijk
-    Conclusies en aanbevelingen
-    Presentatie


Brainstormen
     Tijdens deze dag ben ik volop gaan brainstormen over een onderwerp voor mijn afstuderen. Aan de hand van mijn beginsituatie op onze school heb ik de volgende ideeën: 

     1. Mobile device

Skoolmates (structureel) integreren in de klassen.
Bewustwording team: Meerwaarde voor het onderwijs én de meerwaarde voor kinderen, klassenmanagement (hoe/wanneer/mogelijkheden)
! Niet alleen bij de verwerking gebruiken maar ook bij: introductie en kern van les.
Samenwerkend leren.

We hebben sinds een aantal weken skoolmates bij ons op school en binnenkort krijgen we WIFI. Ik vind het belangrijk dat we de skoolmates schoolbreed effectief gaan inzetten. Niet alleen bij de verwerking van de les maar ook tijdens de introductie en kern van de les. Hoe ga ik dit bewerkstelligen?
Samen met de directie en ICT-er ga ik kijken of dit het hoofdonderwerp kan zijn voor mijn masterpiece. Ik ga hierover met de directie in gesprek omdat ik het van groot belang vind dat de visie van de school hierop aansluit.


2. Beeld en geluid
Maken van inspiratiekaarten. Ik denk dan aan gedigitaliseerde kaarten (presentaties, fotocollages, filmpjes etc.) om deze te gebruiken in je onderwijs. Kinderen kunnen naar aanleiding van die kaarten zelfstandig met ICT-middelen aan de slag aan de slag.
Dommeldalkanaal; youtube met filmpjes met instructies en voorbeelden.Beelddenken speelt hierbij een belangrijke rol.

Onderwerpen zouden kunnen zijn:
Ik kan mindmap maken
Ik an een presentatie houden
Ik kan een college maken (lino.it)
Ik kan een prezi maken
Ik kan een werkstuk maken
Ik kan een folder maken
Ik kan een uitlegkaart maken
Ik kan een grafiek maken
Ik kan een artikel schrijven
Ik kan een enquête maken
Ik kan een verslag maken
Ik kan een tijdbalk maken
Ik kan een interview houden
Ik kan een muurkrant maken
Ik kan een bestanden op een USB-stick zetten


3. Presenteren en publiceren

Probleemstelling: schoolwebsite wordt door leerkrachten en ouders niet optimaal gebruikt. Uitstraling. meerwaarde, publiceren, PR,  aanpak schoolwebsite. Verantwoordelijkheid collega’s.Publiceren door kinderen (redactie). Kinderen uit de groep komen bij elkaar. Foto’s filmpjes per klas publiceren.

Ik ben weer heel enthousiast geworden deze dag en kijk uit naar de laatste 2 specialisaties! Daarna maak ik mijn definitieve keuzen en kunnen we aan de slag!
Zin in...

Feedback op BLOG
Samen met Eefje heb ik mijn blog bekeken en heeft ze me de volgende tips gegeven:
Persoonlijke ontwikkeling duidelijker aangeven, bijvoorbeeld bij mijn eye-openers een plaatje erbij. Bij sommige onderwerpen mag ik dieper in gaan op mijn eigen mening. Hiermee ga ik aan de slag.
Het ziet er duidelijk, overzichtelijk en mooi uit.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten